Reseberättelse Sommaren 2017 - Dag 1: Sverige - Frankrike

Reseberättelse

Tisdagen den 4/7 - 2017

Vi hade packat bilen med det mesta dagen innan och ställde väckarklockan på 04.00. Vi väckte yngste sonen, sa hejdå till den äldste som skulle stanna hemma och packade kylväskan. Vi hade bokat båten mellan Rödby-Puttgarten, inte för att det behövs, utan fr att vi sparade 200kr på att göra det i förväg med ett erbjudande för Smile kunder. Det var helt lugnt på Öresundsbron och även runt Köpenhamn, som ibland kan ha mycket trafik även tidigt på morgnarna.

Vi åt vår medhavda frukost på båten och körde genom Tyskland. På de tyska motorvägarna är det alltid mycket trafik och det finns alltid många vägarbeten eftersom de ständigt utökar och förbättrar sin Autobahn. Det är mer regel än undantag att stå stilla eller rulla sakta framåt i någon kö (Stau), och ibland kan det stå stilla i en timme innan kön helt plötsligt försvinner. Vi hade dock tur och hade nästan inga köer alls. Visst gick det lite långsamt förbi en del vägarbeten, men det var förvånansvärt korta perioder.


Vi hade bestämt att köra så långt som vi hann och leta boende ungefär vid 17-tiden. Vi hade inte bokat något, eftersom det är mycket lätt att hitta boende i Tyskland och vi trodde inte att det skulle bli några problem att hitta något i Frankrike heller. De franska skolorna startar sitt sommarlov efter andra veckan i juli, så vi visste att den riktiga högsäsongen i Frankrike inte hade börjat.

Vi åt lunch på ett Burger King på ett av rastställena i Tyskland och hade också med oss vatten i bilen och snacks. GPS:n drog oss via Belgien. Vi har åkt där tidigare och gillar verkligen Belgien även om en del av vägarna är i dåligt skick. Deras vägnät är dock gratis, precis som i Tyskland. Vi stannade inte någonstans i Belgien. Alla människor som vi har mött där har varit mycket vänliga och hjälpsamma, men problemet är att de ofta inte kan engelska. I Belgien pratar de belgisk franska och ofta något mer regionalt språk som vallonska. Som 3:e språk har de möjligtvis tyska. Det är sällan att de kan engelska, och eftersom ingen av oss kan franska så kan det vara svårt att göra sig förstådd.

Eftersom vi hade tur med köer i Tyskland hann vi en bra bit in i Frankrike, vilket vi hade hoppats på. På onsdagen skulle vi checka in på Disney's Davy Crockett Ranch, och ju tidigare vi kom dit, ju tidigare kunde vi vara i parkerna.

Vi valde att åka via Frankrikes betalmotorvägar. de är rejält dyra, men via den rutten som vi körde, så hade det varit en lång omväg. I Frankrike finns det ett stort bra vägnät, men det är avgiftsbelagt. Vill du slippa avgiften måste du åka landsvägar och motortrafikleder som oftast går inom städer och byar. På vissa motorvägar betalar du vid jämna mellanrum i en betalstation ett par euro, men oftast får du en biljett (ticket) i en automat när du kör på motorvägen och betalar när du köer av.

Vår första dag fick vi betala € 13.10 i vägtull.

Strax efter 17 letade vi på GPS:n efter ett boende för natten och körde av motorvägen. Vi visste att vi bara hade 1,5h från hotellet till Disneyland Paris, vilket var ett stort plus.

Vi valde för första gången ett riktigt billig hotell/motell: Premiere Classe. det låg i ett industriområde nära motorvägen. Vi ville bara ha ett rent billigt rum att sova i. Rummet var ett extremt litet trebäddsrum, men det var rent hade ett fräscht badrum med toalett. Vi betalade otroliga €39 för en natt för alla tre. Vi valde att inte köpa frukost (€5 per person) eftersom vi ville iväg dagen efter. Hotellet var oväntat lugnt och tyst även om det fanns många gäster. Jag var orolig över ljudet, eftersom många stod ute och pratade eftersom det inte fanns AC på rummen, men efter 22, var det tyst.

Som sagt ett extremt litet rum!

Vi satt ute och åt medhavd middag. En kylväska som du pluggar in i bilen är verkligen praktiskt. Efter att ha gått en runda i området, så kopplade vi av. Sonen gillade att det fanns gratis WiFi, innan vi gick och lade oss.

Alla foton är privata och tillhör mig.

Alla foton är privata och tillhör mig om inget annat anges. 


 Mia - Din Disneyexpert

Gillar