Hur många Disneyparker finns det egentligen?

  Någon gång vill jag besöka alla Disneyparker som finns i världen. Alla parker är olika och har sin egen charm samt några unika attraktioner. Hur många parker finns det då? Jo, det finns 5 Resorts runt om i världen, som tillsammans har 11 parker. (Snart kommer siffrorna att vara 6 respektive 12.) De resorts som finns är: 

  1. Den första parken var Disneyland i Kalifornien som öppnade 1955 och var den enda parken som Walt Disney hann se och besöka. Walt Disney och hans fru Lilian hade faktiskt en liten lägenhet i parken, ovanför brandstationen och än idag lyser det en lampa i fönstret för att påminna alla besökare om att Walt Disney's anda aldrig lämnar parken.Disneyland i Kalifornien heter numer Disneyland Park och är en del av Disneyland Resort som även innefattar Disney California Adventure Park (2001). I Disney's första Resort finns alltså 2 parker.
  Originalet
 1. Den andra Resorten som byggdes var Walt Disney World Resort i Florida. Walt Disney var med och planerade platsen och bestämde vilka attraktioner som skulle finnas i den första parken: Magic Kingdom. Tyvärr dog Walt Disney i December 1970, så det var hans bror Roy Disney som fick öppna parken i oktober 1971. I omgångar har sedan de andra parkerna byggts upp: EPCOT (1982), Disney's Hollywood Studios (1989) och Disney's Animal Kingdom (1998). Walt Disney World Resort är världens största turistattraktion med över 52 miljoner besökare per år. 
 2. Florida
 3. Tokyo Disney Resort öppnade redan 1983 och var den första Disneyparken utanför USA. Vid öppnandet fanns det en park: Tokyo Disneyland men har sedan byggt en andra park: Tokyo DisneySea (2001) 
 4. Tokyo
 5. Disneyland Resort Paris öppnade 1992 under namnet Euro Disney Resort med sin första park: Disneyland Park. Den andra parken heter Walt Disney Studio Park (2002)
 6. Paris
 7. Hong Kong Disneyland Resort öppnade 2005 och har en park: Hong Kong Disneyland. 
 8. Hong Kong
 9. Med 2016 som ett beräknat öppningsår blir Shanghai Disney Resort den nyaste Disneyresorten och kommer att innehålla en park: Shanghai Disneyland Park. 
 10. Shanghai

  Alla dessa Resorter har stora shoppingmöjligheter och många hotell. Walt Disney World Resort är störst med 24 hotell, två vattenparker, ett enormt shoppingområde, otaliga restauranger, 2 minigolf banor, ett stort sportkomplex, 5 golfbanor och en Nascar bana. (och mycket mer...) 

  Något annat som dessa resorter har gemensamt är att "huvudparken" har ett prinsesslott. Ibland kallas det Törnrosaslott, och ibland Askungeslott. Men alla har en variant av slottet som ett välkänt landmärke. Jag har tyvärr bara sätt Askungeslottet på Magic Kingdom i Florida och Törnrosaslottet på Disneyland Park i Frankrike, men jag skulle verkligen vilja gå igenom slottet i Kalifornien och se slotten i Asien. 

  Bilderna från Walt Disney World och Disneyland Paris (nr 2 och 4) är privata och från våra besök. de andra bilderna är från allears.net. 

  Alla foton är privata och tillhör mig om inget annat anges. 


   Mia - Din Disneyexpert

  Gillar

  Kommentarer

  Sandrabergmanfit
  Sandrabergmanfit,
  haha jag blir lycklig om jag får chansen att besöka EN!
  nouw.com/sandrabergmanfit
  disneysemester
  disneysemester,
  Men, det är beroendeframkallande. Besöker du en, så vill du se de andra också :) Om och om igen...
  nouw.com/disneysemester
  Sandrabergmanfit
  Sandrabergmanfit,
  Jaha då kanske det är bäst om jag låter bli det helt ahaha!
  nouw.com/sandrabergmanfit