Disneyland 60 år!

Disney-vardag

Idag är det 60 år sedan Disneyland i Anaheim i Kalifornien öppnade.

Walt Disney tröttnade på de nöjesfält och karuseller som han gick med sina döttrar till. När han satt där och såg sina flickor åka runt runt på en hästkarusell samtidigt som han såg alla de andra uttråkade föräldrarna och hur smutsigt och tråkigt det var runtomkring fick han sin ide'. Han skulle bygga en nöjespark där hela familjen skulle ha roligt oavsett ålder. Det skulle vara rent och fint och man skulle kunna drömma sig in i den här magiska världen som skulle vara: "the worlds most happiest place".

Walt Disney åkte världen runt för att leta inspiration, och enligt hans eget utsago var Tivoli i Köpenhamn det som mest fångade hans intresse.
Nu kom flera år där Walt och hans bror Roy jagade finansiärer och visade upp alla planer för allmänheten. Det hjälpte säkert till att Walt vid det här laget hade en egen TV-serie.

Walt med kartan över hur Disneyland skulle se ut.

På dagen för invigningen hade alla arbetat övertid i flera dagar. Trots det var det många problem i början. Många besökare hade köpt förfalskade biljetter, det var mycket varmt och det saknades vatten eftersom det blev problem med ledningarna. Efter ett par dagar hade dock dessa problem lösts och Disneyland blev en stor succé.

Den första familjen som gick in i parken fick gratis entré för resten av sitt liv. Här är Walt med barnen.

Samma personer idag, 60 år senare.

Disneyland kommer alltid att utvecklas enligt Walts eget direktiv.

Alla foton är privata och tillhör mig om inget annat anges. 


 Mia - Din Disneyexpert

Gillar

Kommentarer