Brandied Apple Cobbler - Disneyrecept

Disney-vardag

Alla restauranger på Walt Disney World har sina specialrätter som är populära. Liberty Tree Tavern i Magic Kingdom på Walt Disney World är en mycket populär restaurang där det serveras Thanksgiving inspirerad mat. Deras efterrätt Brandied Apple Cobbler finns bara där. Vi åt där i december 2009 och vi ar mycket förtjusta i den speciella äpplekakan med den godaste vaniljsåsen.

Jag upptäckte att en av mina kokböcker från Disney hade receptet och valde direkt det här receptet. det var enkelt att föja och resultatet blev mycket bra.Själva äpplekakan blev mycket god med ett täcke som mer liknade en mördegskaka än en vanlig äpplepaj. Vaniljsåsen med konjak var höjdpunkten. Den serverades varm och var den godaste vaniljsåsen som jag har gjort och kanske den godaste som jag har smakat överhuvud taget.

Efter flera förfrågningar efter att jag visade bilder på Instagram (glöm inte att följa Disneysemester där) så har jag översatt receptet till svenska med svenska mått under bilderna.

Shortening används i USA, men är svårt att få tag på i Sverige. Jag är inget fan av shortening så jag har ersatt det med margarin.

Brandied Apple Cobbler (Äpplepaj med konjakssmakande vaniljsås)

Från Liberty Tree Tavern, Walt Disney World

Äpplepajen görs i tre steg: pajdeg, äpplefyllning och sist vaniljsås

Pajdeg

60g margarin

2 tsk strösocker

1krm salt

1 ägg

1 tsk citronjuice

2,4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk mjölk

Rör margarin, socker och salt mjukt i matberedare. Tillsätt ägg och citronjuice och blanda i. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt. Tillsätt till sist mjölken och kör till allt är blandat.

Äpplefyllning

1,2 dl strösocker

1,5 tsk kanel

4 tsk maizena (majsstärkelse)

1 liter äpple, skalade, urkärnade och skurna i tunna skivor

1 msk citronjuice

1 msk smör

Blanda socker, kanel och maizena. Blanda de skivade (urkärnade och skalade) äpplena med sockermixen. Lägg i en smord ugnssäker form. Häll över citronjuicen och klicka över smöret. Klicka över pajdegen jämt över äpplena. Grädda i ugn på 200 grader i 25-30 minuter. Servera varm med den varma vaniljsåsen som du gör under tiden pajen/äpplekakan gräddas.

Vaniljsås

2,5dl mjölk

2 tsk maizena

1 msk kallt vatten

3 msk strösocker

1 nypa salt

1 ägg

1 tsk vaniljextrakt (går att ersätta med vaniljsocker)

2 msk konjak (jag valde päronkonjak)

Värm mjölken i en kastrull tills den nästan kokar. Lös maizena i det kalla vattnet. Tillsätt socker, salt och ägg och vispa till en jämn smet. Tillsätt den varma mjölken gradvis under konstant vispande. Häll tillbaka i kastrullen och sjud på låg värme i 5 minuter. Rör under tiden. Tillsätt vaniljextrakt och konjak. Servera varm


Alla foton är privata och tillhör mig om inget annat anges. 


 Mia - Din Disneyexpert

Gillar

Kommentarer